2 z 17
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Główny antyoksydant zielonych liści herbaty chińskiej...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/ed/ec/6065e100b2df1_o_large.jpg)
fot. Arseniy Kapran/unsplash.com
Zioła lecznicze pomogą zwalczyć infekcje. Po co sięgnąć przy grypie i COVID-19? Zioła, które sprawdzą się jako naturalny lek przeciwwirusowy
Zielona herbata
Główny antyoksydant zielonych liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis), katechina o nazwie EGCG, zapobiegał zakażaniu komórek przez koronawirusa w badaniach in vitro. Infekcja polegała na przyłączaniu się białek jego kolca (S) do receptorów ACE2.
Co ważne, związek działał też na nowe warianty koronawirusa (B.1.1.7 – brytyjski, B1.351 – południowoafrykański, B.1.429 – kalifornijski).
Zielona herbata ma też cenne właściwości przeciwzapalne i może być bezpiecznie konsumowana w stosunkowo dużych ilościach.