MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Odpowiednia ilość błonnika w diecie przyczynia się także do...
fot. dolgachov/123rf.com

Te tajemnicze leśne owoce to skarbnica witamin. Pomogą w odchudzaniu, odmłodzą i obniżą poziom cukru we krwi. Dlaczego warto jeść jeżyny?

Jeżyny obniżają poziom glukozy i cholesterolu

Odpowiednia ilość błonnika w diecie przyczynia się także do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL oraz spowalnia wchłanianie glukozy, dzięki czemu obniża stężenie cukru we krwi. Naukowcy z University of Illinois odkryli także, że inne składniki zawarte w jeżynach hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za przyswajanie węglowodanów. Jeżyny mają także niski indeks glikemiczny wynoszący IG=25, dzięki czemu mogą je jeść cukrzycy.

Zobacz również

Zielonogórzanie z ważnymi zdobyczami na dwóch istotnych turniejach

Zielonogórzanie z ważnymi zdobyczami na dwóch istotnych turniejach

Marcina Patyka nikt nie pokona w siłowaniu na rękę. Został wicemistrzem Europy!

Marcina Patyka nikt nie pokona w siłowaniu na rękę. Został wicemistrzem Europy!

Polecamy

Ta kreacja przykuwa oko. Oto sukienka, która musi się znaleźć w twojej szafie

Ta kreacja przykuwa oko. Oto sukienka, która musi się znaleźć w twojej szafie

Zostań superbohaterem i ratuj ludzkie życie! To musisz wiedzieć o oddawaniu krwi

Zostań superbohaterem i ratuj ludzkie życie! To musisz wiedzieć o oddawaniu krwi

Urodziłaś się w tym dniu? Jesteś prawdziwą szczęściarą

Urodziłaś się w tym dniu? Jesteś prawdziwą szczęściarą