MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Delikatne i puszyste jak chmurka naleśniki z jabłkami. Prosty przepis na śniadanie lub podwieczorek. Poznaj sekret udanych naleśników

Redakcja
Pyszne i cieniutkie naleśniki z jabłkami. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Pyszne i cieniutkie naleśniki z jabłkami. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Domowe naleśniki z jabłkami to przysmak, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Odpowiednio przygotowane smakują wyśmienicie. Ważne są odpowiednie proporcje składników oraz jeden, składnik, który nada im wyjątkową puszystość i lekkość. Sprawdź, jak je zrobić krok po kroku. Wypróbuj przepis na naleśniki z jabłkami.

W skrócie

Domowe naleśniki. Przysmak z dzieciństwa

Naleśniki to cieniutkie, okrągłe placki, przygotowywane z mąki, mleka i jajek. Smaży się je na niewielkiej ilości oleju roślinnego lub masła. Można podawać je na ciepło lub na zimno i przełożyć zarówno słodkim nadzieniem, jak i wytrawnym. Mam dla ciebie przepis na pyszne, pachnące cynamonem naleśniki z jabłkami. To prawdziwy smak dzieciństwa. Proponuję dodać do ciasta wodę gazowaną, która sprawi, że naleśniki będą bardziej napowietrzone i tym samym bardziej delikatne w smaku.

Przepis na naleśniki z jabłkami

czas przygotowania: ok. 40 minut
duża porcja: ok. 20 naleśników
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 500 ml mleka,
  • 500 ml wody (dobrze sprawdzi się woda gazowana),
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 5 jabłek,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • cukier puder do dekoracji.

Jak zrobić naleśniki z jabłkami krok po kroku?

Przygotowanie:

  1. Przygotuj ciasto na naleśniki: jajka utrzyj mikserem z cukrem, solą i wanilią, dodaj mleko, wodę i mąkę. Zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na ok. 15 min.
  2. Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Przełóż do garnka, dodaj sok z cytryny i duś pod przykryciem kilka minut, aż się rozpuszczą. Na koniec dodaj cynamon i jeśli lubisz słodkości, to możesz dodać do jabłek trochę cukru.
  3. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju i za pomocą ręcznika papierowego dokładnie rozsmaruj po patelni. Zostaw natłuszczony ręcznik papierowy i w czasie smażenia naleśników, w razie potrzeby, natłuszczaj patelnię.
  4. Usmaż naleśniki: wlej chochelkę ciasta naleśnikowego na rozgrzaną patelnię i dokładnie rozprowadź. Smaż na złoty kolor z obu stron.
  5. Podaj naleśniki przełożone jabłkami i oprószone cukrem pudrem.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostrze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Znamy sondażowe wyniki wyborów do PE. Wygrywa Koalicja Obywatelska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Delikatne i puszyste jak chmurka naleśniki z jabłkami. Prosty przepis na śniadanie lub podwieczorek. Poznaj sekret udanych naleśników - Strona Kuchni

Wróć na konstancinjeziorna.naszemiasto.pl Nasze Miasto