To, od czego trzeba zacząć, to fakt, że nowe AïOLI Bread&Aperitivo w Warszawie będzie wyróżniać się swoją formułą. Nowe miejsce ma kusić dwudziestoma wariacjami na temat chleba, a w otoczeniu przepysznych przekąsek pojawią się wytrawne trunki. - Aperitivo, to pewna „kultura picia” i celebracja dnia w grupie przyjaciół. Wspólne dzielenie się posiłkiem, muzyka, akcent na bar, wiele odsłon pieczywa. Włoską stolicą aperitivo jest Mediolan. Coś nam się wydaje że Polskim odpowiednikiem stanie się Chmielna 26 - zapowiadają pomysłodawcy nowej restauracji
W nowym miejscu sercem ma być bar, przy którym mają spotykać się znajomi. Pojawi się też miejsce dla Dj'a, serwującego miejskie beaty od rana do nocy (a może do rana?!). A latem mają tu się odbywać koncerty zespołów.
Co w menu?
Oczywiście włoskie specjały, chociaż nie zabraknie też ukochanych - przez stałych bywalców - klasyków. – W kuchni stawiamy na chleb, co wskazuje nazwa. Nasze podróże i kuchnia śródziemnomorska dały nam inspiracje do tego, jak można przygotowywać pieczywo na różne sposoby. Bruschetty, które znalazły się w menu o średnicy ponad 20 cm, są połączeniem nieoczywistych smaków słodkich ze słonym, gorzkim i kwaśnym, co będzie zaskoczeniem dla naszych gości. Nie chcemy iść za tym co bezpieczne, a w naszej kuchni prezentować inny styl i przełamywać trendy. Bruschett w menu znajdzie się ok. 20 pozycji. Biorąc pod uwagę trendy żywieniowe, w karcie pojawi się chleb pszenny i żytni. Staramy się także o chleb bezglutenowy – wyjaśnia Kinga Rylska.
W karcie znajdziemy także klasyczne burgery, sałatki i pizzę, ale w mniejszym wydaniu. Do wyboru będziemy mieć mniej kanapek. - Jeśli chodzi o promocję, będą śniadania za złotówkę od poniedziałku do piątku, a w weekendy kawa do śniadania za symboliczny grosz. I to jedyna promocja. Nowością będą śniadania serwowane przez cały dzień, dostępne w normalnej ofercie cenowej od godziny 12:00 do zamknięcia kantyny – siedem dni w tygodniu – dodaje Rylska.
Luka po placu Konstytucji
Nowe Aioli ma zająć miejsce po lokalu "mini". – Projekt na Placu Konstytucji był pomysłem na AïOLI w wersji mini. W związku z rozstaniem i zamknięciem lokalu przy placu Konstytucji doszliśmy do wniosku, że przydałoby się wznowić prace nad konceptem AïOLI w wersji mini, czyli mniejszym lokalu opartym w głównej mierze na przekąskach i koktajlach. Odpowiedzią na to jest AïOLI Bread&Aperitivo, miejsce szybkiego przystanku przed wyjściem do teatru lub kina – tłumaczy Marcin Wachowicz, współwłaściciel AïOLI.
Nowe Aioli na Chmielnej można odwiedzać od 21 lutego i co ciekawe, jego właściciele zapowiadają, że na przełomie kwietnia/maja powstanie podobna restauracja w Katowicach. Przypominamy, że oprócz dodatkowego miejsca na Świętokrzyskiej, sieć posiada także restaurację w Gdańsku.
Godziny otwarcia restauracji: Niedziela - Czwartek 9:00-00:00, Piątek - Sobota 9:00-01:00
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?